"Reir" for fuglekikkere

Eller fuglekikkerskjul om du vil.... Vi synes vi har verdens kuleste skjul for naturfotografer og fuglekikkere. Og det synes trolig fuglene også, for de synes det er helt greit å nærme seg dem.

23.03.201621:38 Kampanje fugleliv

Det beste er at disse arkitekttegnede fuglekikkerskjulene er tilgjengelig for deg og meg, enten du vil fotografere fugler, eller du kanskje bare har lyst å ta en kafferast i le for vær og vind og samtidig se på natur og fugleliv. De er spredt ut over hele Varangerhalvøya og alle har sin særegenhet. Det kan fort gå sport i å "samle" på fugleskjulbesøk om du skal på rundreise i Varanger.

KONGSFJORD NATURROM - VEINES

- er et lukket vindskjul på kanten av en klippe ute på Veines-halvøya. Skjulet er jernvitrolbehandlet på utsiden, noe som gir en fin tung gråfarge som passer fint i det harde landskapet. Innsiden er kledd i ubehandlet furu og gir et lunt preg. Et stort vindu gir fantastisk utsikt over Barentshavet. Dette kan også kalles en stormhytte, og å sitte i lé på denne plassen i heftig uvært er en spekakulær opplevelse.
På oppdrag fra Berlevåg kommune og Kongsfjord Gjestehus (finansiert av Berlevåg kommune, Miljødirektoratet og Kongsfjord Gjestehus)

EKKERØY FUGLESKJUL

- er en type moderne gapahuk / vindskjul / fugleskjul strategisk plassert på et av Varangers viktigste overvintringsområder for arktiske dykkender, og i nærheten av fuglefjellet på Ekkerøy. Skjulet som i sin helhet er laget av kortreist Pasvikfuru gir lé for vær og vind på nøkkelloklitet i Varanger.
På oppdrag fra Nasjonale Turistveger (finansiert av Nasjonale Turistveger og Miljødirektoratet)

STEILNESET FUGLESKJUL - VARDØ

- er plassert på det sørvestlige punktet på Vardøya, med utsikt over det ekstremt fuglerike Bussesundet. Dette området huser verdens største ansamling av praktærfugler, med flokker på opptil 14 000 individer. Fugleskjulet er en type moderne gapahuk som består av to romligheter, med utsikt mot henholdsvis sør og vest, og besøkende kan velge hvor man sitter alt etter vindretning. Som med alle fugleskjulene i Varanger er dette skjulet bygget av lokale håndverkere.
På oppdrag fra Nasjonale Turistveger (finansiert av Nasjonale Turistveger og Miljøverndepartementet).

SKOVNESET VINDSKJUL - BÅTSFJORD

- er en moderne type gapahuk, plassert på et av Båtsfjords mest populære turmål, ca 40 minutters gange fra Båtsfjord sentrum. Skjulet gir le for vær og vind på en svært utsatt plass yttert på et nes. To ulike rom, delt av et stort panoramavindu, gir mulighet for lé selv ved ulike vindretninger. På oppdrag fra Båtsfjord kommune (finansiert av Båtsfjord kommune og Miljødirektoratet, gjennom Varanger Næringssenter)

BÅTSFJORD HAVNESKJUL

- er et flytende fotoskjul i indre havn i Båtsfjord. Skjulet gir uante muligheter for å fotografere fugler, ikke minst stellerand. Gode muligheter til å ligge på magen og fotografere ut av vinduene i skjulet. Båttransport til og fra skjulet kan bestilles fra den lokale fiskeren Ørjan Hansen på Arctic Tourist. Skjulet er tegnet av Biotope og bygd av lokale håndverkere.

Biotope
Kongsfjord Naturrom
, click to open in lightbox
Biotope
Ekkerøy fugleskjul
, click to open in lightbox
Biotope
Steilneset fugleskjul - Vardø
, click to open in lightbox
Biotope
Skovneset vindskjul - Båtsfjord
, click to open in lightbox
Biotope
Båtsfjord havneskjul
, click to open in lightbox