w

Jålete fugler

Det er som det er; noen er bare penere enn andre. Det gjelder også i fugleverdenen. Sjekk ut disse skjønnhetene!

18.03.201616:17 Kampanje fugleliv

Det finnes fugler med pannelugg og fugler med haleror, fugler med designernebb og fugler med tilsynelatende lakkerte føtter. Disse stasfuglene vil gjøre inntrykk.

LUNDEFUGLEN

Muligens en av de mest populære fuglene i verden. Til tross for det søte utseendet har lundefuglen en aggressiv side. Etter å ha tilbragt vinteren langt ute på havet vender lundefuglen tilbake til hekkekoloniene i mars og april. Koloniene er vanligvis på øyer og gresskledde fjell, og lundefuglen legger egg i huler den selv graver ut. Lundefugler inngår livslange parforhold, og når et par har gravd ut og brukt en hule, vender de tilbake til samme sted hvert år. Nye lundepar må konkurrere om de beste stedene for å grave ut sin første hule. De beste stedene er imidlertid svært ettertraktede, og det bryter ofte ut slåsskamper. Lundefuglens skarpe nebb blir et formidabelt våpen når den prøver å nedlegge en konkurrent som beveger seg inn på "dens" område. Det bryter ut slåsskamper over hele de snødekte koloniene. Selv lomvier og alker som beveger seg i nærheten av gravestedet, jages bort. Det finnes over 7,5 tusen lundepar på Hornøya om våren og sommeren. Det går turer til øya fra Vardø havn. 

FUN FACTS OM LUNDEFUGLEN

  • Visste du forresten at lundefuglene kan fly under vann?
  • Og at de har tenner som peker bakover inne i nebbet?
  • Eller at mamma- og pappafuglene gnir nebbene mot hverandre for å vise at de liker hverandre?
  • Vi fortsetter... at lundefuglen kan stå på tærne som en ballettdanserinne?
  • Eller at de kan slå med vingene 3-400 ganger på ett minutt?

BLÅSTRUPEN

En av de vakreste sangfuglene som hekker i Varanger, som ankommer på begynnelsen av sommeren. Hannen har klar blå strupe med en rød flekk i midten. Den er en arktisk impresjonist som innarbeider tonene fra mange andre fuglearter i sin sang. Den kan etterligne mange forskjellige arter, fra svale- og trostarter til vadefugler og piplerker. En blåstrupe som synger fra toppen av en busk, kan høres ut som ti forskjellige arter. For å imponere hunnene synger hannene ofte mens de flyr. De kaster seg fra en topp og flakser ned med halefjærene spredt mens de synger uavbrutt. Når høsten kommer, flyr disse fuglene på bare 15 g over hele Europa for å tilbringe vinteren i det nordøstlige Afrika og sørlige Asia.

BRUSHANEN

En brushanehann i paringsdrakt er en av Arktis' mest praktfulle fugler. Mesteparten av året ser brushanen ut som en helt vanlig, brun vadefugl, men om sommeren forvandles den til en jålebukk med fjærkrage og Mikke Mus-ører. Hannene samles til brushaneleik på utvalgte plasser på tundraen. Her oppfører brushanene seg som unge menn på diskotek. De viser frem fjærdrakten sin og slåss for å imponere hunnene som har samlet seg. Fargene og mønstrene i brushanens paringsdrakt er spektakulære og gjenspeiler ofte atferden til den enkelte hann på paringsstedet. Hanner med mørk krage er aggressive og forsvarer reviret sitt fra andre hanner. De med hvit eller lys krage er "satellittfugler", som samles i utkanten av lekeplassene og ikke er aggressive. En tredje type hann utvikler aldri den flotte paringsdrakten, men ser ut som en hunn. Disse hannene sniker seg rundt på lekeplassen uten at de andre hannene legger merke til dem, og parer seg med hunnene i det skjulte. De fleste brushanehunner parer seg med flere hanner, og eggene de legger, er befruktet av forskjellige fedre. 

KONGLEBITEN

En del av bakgrunnsmusikken i barskogen om våren er konglebitens vakre sang. Med den rosa eller oransje fjærdrakten og det kraftige kroknebbet er den nesten "barskogens papegøye". Konglebiten er en ekte spesialist på nordlige skoger og finnes bare i Skandinavia i Europa. Den spiser kongler, frø og bær fra trær og trekkes spesielt mot fuglematere om vinteren når det kan være vanskelig å finne mat. BIRK Husky (http://birkhusky.no) i Pasvik har fuglematere som tiltrekker seg konglebiter og dermed gode muligheter for fuglekikking i barskog, spesielt tidlig om våren. 

SVØMMESNIPEN

Hos svømmesnipene er det hunnen som regjerer. Svømmesnipehunnen er større og mer fargerik enn hannen, og det er hunnen som prøver å tiltrekke seg hannen i paringstiden. Når de har paret seg og hunnen har lagt eggene, lar hun hannen passe på eggene og oppfostre kyllingene mens hun finner seg en ny hann å pare seg med. Mens hannen fremdeles passer på avkommet, drar hunnen på jentetur til Den arabiske halvøy for å tilbringe vinteren i varmere strøk.

SANGSVANEN

Den store, men elegante sangsvanen er karakteristisk for Varanger om sommeren. Den er faktisk en av Norges tyngste fugler og kan veie opp mot 11 kg. Sangsvaner er familiefugler. De voksne inngår livslange parforhold og hekker hvert år på samme sted. De bygger en stor haug med vegetasjon som rede. Svanepar styrker forholdet ved å holde vingene utstrakt og "synge" sammen med lave, klangfulle rop. De kan bli opptil 30 år gamle og holder sammen hele livet. Hvis den ene dør, kan imidlertid den andre prøve å finne en ny make. I hekkeperioden er hannen svært beskyttende overfor maken og jager bort alt han anser som en trussel. Når eggene er klekket, holder de voksne og kyllingene sammen og trekker sammen til overvintringsstedene i Vest-Europa.

Tormod Amundsen_Biotope
Puffin fight club
Tormod Amundsen_Biotope
Blåstrupe
Tormod Amundsen_Biotope
Brusfugl
Konglebitt
Tormod Amundsen_Biotope
Svømmesnipe
Tormod Amundsen_Biotope
Sangsvane

google map