w

VARDØ

Opplev Vardø by, festningsbyen lengst øst i Nord-Norge. Eller burde vi kanskje heller si fuglebyen? Vardø er Norges østligste by og eneste by i Europa som ligger i arktisk klimasone, Nord-Norges eldste by, verdens nordligste festningsby, Finnmarks eldste fiskevær og Pomorhovestaden. Vardø er også en av Norges eldste byer, med bystatus fra 1789.

31.05.201613:08 Nina Smedseng

Vardø er en av de større byene på Varangerhalvøya. Vardø er et travelt fiskevær med en befolkning på ca. 1900. Den ligger på en øya Vardøya med adkomst via en 3 km lang undersjøisk tunnel.

På vestsiden av Vardø er det en lang landtunge kjent som Skagen, og et utmerket sted for fuglekikking. Om sommeren bygger tyvjoen reir her, og gråtrost, blåstrupe, lappiplerke og steinskvett kan sees her. Det er et vanlig syn å se havørn fly over øya. Sundammen, tidevannsdammen under festningen, er et utmerket sted for vadefugler om sommeren og høsten.

Det mest attraktive ved Vardø er kanskje at den er porten til båtturer til Hornøya, en øy med 80 000 hekkende sjøfugler. Her finnes om lag 500 par av den sjeldne polarlomvien sammen med tusenvis av krykkjer, lundefugler og lomvier. Måkekolonien her, og på naboøya Reinøya, er en av de største i Europa.

Vardø er også kjent for festningen Vardøhus, heksemonumentet på Steilneset, street-art av høy kvalitet rundt omkring i byen og mer. 

BO OG SPISE


I Vardø kan du bo og spise godt på Vardø Hotel

Terje Rakke-Nordic Life
Bymiljø
Svetlana Funtusova_www.nordnorge.com
Stien på Hornøya

google map